כדי להבין את המשמעות הטכנית של הקטנת קבצים, חשוב להבין את ההבדל בין המונח “גודל” ל”רזולוציה”. בעבודתי כמעצבת, מזדמן לי להתקל הרבה בשימוש שגוי במונחים האלו. כמעצבים, אנחנו אמורים להבין את מושגי היסוד הקשורים בתחום שלנו כדי להבין את ההיגיון מאחורי תוכנות העיצוב וכדי שנוכל לתקשר בצורה מקצועית עם קולגות בעלי ממשק עבודה משותף איתנו (כמו מנהלי קמפיינים דיגיטלים, מתכנתים, בוני ומאפייני אתרים ועוד..)
רזולוציה
בהקשר של תמונות דיגיטליות, המונח רזולוציה מתייחס לכמות הפיקסלים בתמונה נתונה.
צורה מקובלת לתיאור צפיפות הפיקסלים היא ע”י הכפלת כמות הפיקסלים לרוחב התמונה וכמות הפיקסלים לאורכה, חלקי מיליון. לדוגמא, תמונה של 1600 פיקסלים לרוחב ו-1200 פיקסלים לאורך, היא תמונה של 1.92 מגה פיקסל.
מדידת רזולוציה נעשת ביחידות מידה שונות, בהתאם לסוג הטכנולוגיה של המכשיר.
לדוגמא, צגי מחשב ואמצעי תצוגה דומים- נמדדים בפיקסלים לאינץ’ PPI = Pixel Per Inch
בזמן שמדפסות- נמדדות בנקודות לאינץ’ DPI= Dots Per Inch
רזולוציה יכולה להשפיע על הגודל הפיזי של הקובץ, כמו בדוגמא הבאה:
בעצם השינוי היחידי שערכתי הוא הפרמטר של רזולוציית התמונה מ300 ל-72 DPI וכתוצאה מהשינוי הזה, התעדכן בהתאם גודל התמונה בפיקסלים ומשקלה הפיזי.
ההבדל העקרוני אחרי השינוי הזה יהיה בחדות התמונה- כיוון שבתמונה עם 72 PPI, צפיפות הפיקסלים ליחידת אינץ’ אחת יהיו 72 פיקסלים בלבד לעומת 300 פיקסלים ליחידת אינץ’.
גודל קובץ
הגודל הדיגיטלי של קובץ תמונה נמדד ב-KB, MB או ב- GB. גודל הקובץ מוגדר בפרופורציה למידות הפיקסלים של התמונה.
גורם נוסף המשפיע על גודל הקובץ הסופי הוא סוגי הפורמטים השונים, GIF, JPEG, PNG, TIFF – כל אחת מתבניות אלו משתמשות בשיטות דחיסת נתונים שונות, כך קורה שגדלים של קבצים עם מידות פיקסלים זהות עלולים להיות שונים במידה ניכרת. פרמטרים נוספים שיכולים להשפיע על גודל הקובץ הם עומק סיביות הצבע ומספר השכבות והערוצים בתמונה.
איך להקטין קבצי PDF, JPEG, PNG?
בעבודה על תוכנות עיצוב, יש מצבים בהם הקבצים עליהם אנחנו עובדים, מורכבים מפרטים, אלמנטים ותמונות היוצרים בסופו של דבר קובץ מאוד כבד. בזמן שמספיק שטח איחסון ומחשב חזק יכולים להתגבר על קבצים כבדים, במידה ואנחנו מייצרים מודעות דיגיטליות לפייסבוק / גוגל או באנרים לאתר, נעדיף לייצא קבצים יחסית קלים כדי לא להכביד על טעינת התמונות בממשקים הדיגיטלים השונים. יותר מכך, ישנם ממשקים המגבילים את גודל הקבצים ובמקרה כזה נהיה מחויבים למצוא פיתרון ולייצא את הקבצים ברזולוציה נמוכה יותר.
הקטנת קבצי תמונה (JPEG או PNG) לשימוש דיגיטלי
הדבר הראשון שנדאג לעשות במידה והמסמך מיועד לשימוש דיגיטלי בלבד, הוא לייצא את הקובץ מתוך תוכנת העיצוב לפורמט JPEG או PNG ברזולוציית מסך של 72 DPI. במקרים מסוימים, גם אחרי ייצוא הקובץ ב72 DPI, ייתכן ועדיין גודל הקובץ הסופי לא יהיה מספיק מצומצם. בנקודה הזו ניתן להשתמש בפלטפורמות ייעודיות לדחיסת קבצים, לדוגמא האתר TINYJPG
בעזרת האתר הזה, ניתן להעלות עד 20 קבצים בבת אחת, כשכל אחד מהקבצים שוקל מקסימום 5 MB.חשוב לשים לב שאיכות התמונה לא נפגעת בתהליך, אחרי שהעלתם את הקובץ והורדתם את הקובץ המקומפרס למחשב שלכם, וודאו שהתמונה חדה באותה מידה כמו בגירסא המקורית. ברוב המקרים דחיסת האינפורמציה נעשת בצורה מספיק גבוהה כך שלא אמורים להיות הבדלים ניכרים לעין מבחינת איכות וחדות התמונה.
הקטנת קבצים לדפוס (PDF)
באופן גורף, כדאי להמנע מהקטנת קבצים המיועדים לדפוס, שכן כדי להבטיח תוצאת דפוס ברמה הגבוהה ביותר, הקובץ צריך להיות ברזולוציה של 300 DPI.
אם הקבצים מאוד כבדים ולא עוברים במייל רגיל, ניתן לשלוח אותם באמצעות הדרייב של גוגל או אתרים המיועדים להעברת קבצים גדולים כמו WeTransfer או JUMBOMAIL במידה ובכל זאת אתם מחויבים להקטין את הקבצים, תוכלו להעזר באתרים כמו SMALLPDF או האתר PDFcompressor
מאת: דנה שטרנברג, מעצבת גרפית | מרצה בקורס אילוסטרייטור במכללה לשיווק דיגיטלי